top of page

ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΑΤΙΚΗ & ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

Εργαστήριο Κατασκευής Ορθωτικών Πελμάτων | Health & Step | Πελματογράφημα , e-shop Asics

Το ανθρώπινο πέλµα είναι µία πολύπλοκη κατασκευή που αποτελείται από 28 οστά που δημιουργούν μεταξύ τους 33 αρθρώσεις οι οποίες προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες στο πέλµα. Πολύ συνηθισμένα προβλήματα που κάνουν όλο το σώμα να υποφέρει, όπως η πλατυποδία, η χαλάρωση των μεταταρσίων, η κακή στάση σώματος, η ισχιαλγία κ.ά. μπορούν να βρουν να ελεγχθούν και ενδεχομένως να αντιμετωπισθουν αρχίζοντας με ένα πελματογραφημα.

Ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα μπορούν να εντοπιστούν και να αποκατασταθούν με τη βοήθεια του πελματογραφήματος μιας εξέτασης που γίνεται τελευταία όλο και πιο γνωστή εξαιτίας της αποτελεσματικότητάς της.

Ψηφιακός πελματογράφος είναι ένα σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο σύστημα απεικόνισης της ανατομικής μορφολογίας του πέλματος αφενός, κι αφετέρου της κατανομής των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση.

Πρόκειται λοιπόν για μια πλατφόρμα που διαθέτει χιλιάδες ψηφιακούς αισθητήρες και είναι συνδεδεμένος με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει τις συγκεκριμένες πληροφορίες με ειδικό πρόγραμμα (software).

Χρησιμοποιώντας την ιατρική έρευνα που συνδυάζεται με τα έτη κλινικής εμπειρίας, τα συστήματα των πελματογράφων καταγράφουν και αναλύουν με μοναδικό τρόπο τις κινήσεις των ποδιών.

Δίνει στον θεραπευτή (γιατρό-φυσικοθεραπευτή) τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης καταστάσεων που αφορούν σε παθήσεις των πελμάτων και της σπονδυλικής στήλης, ενώ διευκολύνει τη διαδικασία της διάγνωσης, συνιστώντας εργαλείο απαραίτητο στην καθημερινή κλινική πρακτική της Ορθοπεδικής.

Εργαστήριο Κατασκευής Ορθωτικών Πελμάτων | Health & Step | Πελματογράφημα , e-shop Asics

Πόρισμα & Συνταγή

 

Μόλις έχουν αναλυθεί όλα τα δεδομένα που πάρθηκαν κατά τις 3 προηγούμενες φάσεις, δίνεται στον ασθενή το αποτέλεσμα εκτυπωμένο μαζί με πόρισμα που παρουσιάζει με λεπτομέρειες την εικόνα των πελμάτων του, τυχόν δυσλειτουργίες που σχετίζονται με τη μηχανική του ποδιού (βλαισοποδία, ραιβοποδία, πλατυποδία, κοιλοποδία, μεταταρσαλγία κ.ο) και προτείνεται το ιδανικό ορθωτικό πέλμα που θα διορθώσει τη μηχανική δυσλειτουργία των πελμάτων του και θα απαλύνει ή θα εξαλείψει ολοκληρωτικά τον πόνο που νιώθει. Τα αποτελέσματα αυτά, το πόρισμα και η πρόταση ορθωτικών πελμάτων δίνονται από τον ασθενή στον ορθοπεδικό γιατρό όπου τον/ην βοηθάνε να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και κατ’ επέκταση να συνταγογραφήσει τα ορθωτικά πέλματα ή/και τα ορθοπεδικά παπούτσια. Τονίζουμε ότι τα αποτελέσματα του κάθε ασθενή αποθηκεύονται στο σύστημα του υπολογιστή μας, για να υπάρχει έτσι η δυνατότητα σύγκρισης τους με μελλοντικές εξετάσεις. 

ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Εργαστήριο Κατασκευής Ορθωτικών Πελμάτων | Health & Step | Πελματογράφημα , e-shop Asics

Κλινική εξέταση

 

Κατά τη κλινική εξέταση ο ασθενής παρατηρείται στα κάτω άκρα του για τυχόν κάλους, πληγές, κότσια, σφυροδακτυλία, βαθμό αίσθησης, περιοχές με αίσθηση πόνου, λειτουργία αρθρώσεων, δύναμη μυών, δυσλειτουργίες στο γόνατο/ισχίο, ασυμμετρία και ανισοσκελία κάτω άκρων καθώς και τη φθορά των παπουτσιών του. Ζητείται επίσης ένα βασικό ιατρικό παρελθόν που μπορεί να έχει επηρεάσει τα κάτω άκρα (διαβήτης, αρθρίτιδα, επέμβαση, εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικό κ.ο) Η κλινική εξέταση μας δίνει μια πρώτη εικόνα όχι μόνο για τη κατασκευή των ορθωτικών πελμάτων και την επιλογή των υλικών τους, αλλά και για την επιλογή των υποδημάτων που θα προταθούν στον ασθενή σε περίπτωση που αντιμετωπίζει πρόβλημα με αυτά.

Εργαστήριο Κατασκευής Ορθωτικών Πελμάτων | Health & Step | Πελματογράφημα , e-shop Asics

Στατική ανάλυση

 

Κατά τη στατική ανάλυση ο ασθενής στέκεται στην πλατφόρμα του πελματογράφου και εξετάζεται ως προς τη κατανομή του βάρους του (αναλογία του βάρους στα εμπρόσθια μέρη των πελμάτων σε σύγκριση με τα οπίσθια), ύπαρξη ανισοσκελίας, και κατανομή πιέσεων που ασκούνται στα πέλματα.

Εργαστήριο Κατασκευής Ορθωτικών Πελμάτων | Health & Step | Πελματογράφημα , e-shop Asics

Δυναμική ανάλυση

 

Κατά τη δυναμική ανάλυση ο ασθενής ζητείται να περπατήσει στην πλατφόρμα του πελματογράφου 3-4 φορές όπου συλλέγονται και αποθηκεύονται στον υπολογιστή δεδομένα πελματιαίων πιέσεων και δυνάμεων καθ’ όλη τη φάση της βάδισης (δες παρακάτω). Η πλατφόρμα αποτελείται από μικρού μεγέθους αισθητήρες διαστάσεων 5mm X 7mm, οι οποίοι επιτρέπουν την ακριβή ανάλυση των μεταβολών των πιέσεων κάτω απ’ όλες τις περιοχές του πέλματος. Αυτό είναι απαραίτητο σε όποιον θέλει να έχει ξεκάθαρη εικόνα της μηχανικής του ποδιού, και είναι ζωτικής σημασίας όταν έχει να κάνει με παθολογικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης. Τα δεδομένα όλων των βαδισμάτων συγκρίνονται μεταξύ τους έτσι ώστε η τελική εικόνα να είναι ένας μέσος όρος όλων αυτών και το πόρισμα να είναι πιο ακριβές.

Βάσει των αποτελεσμάτων του πελματογραφήματος, υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής ειδικών, ορθοπαιδικών πελμάτων έσω υποδήματος, τα οποία προσαρμόζονται εξατομικευμένα στις ιδιαιτερότητες του ποδιού, κατόπιν αξιολόγησης, από την εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα.

Οι ανατομικές αποκλίσεις στα κάτω άκρα, είναι καλό να αντιμετωπίζονται συνδυαστικά, με μέσα παθητικής και ιδιοδεκτικής υποστήριξης, (ορθωτικά πέλματα έσω υποδήματος, ειδικής κατασκευής), όσο και με εξειδικευμένο ασκησιολόγιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή ανατομική ευθυγράμμιση σε όλο το κάτω άκρο.

Στα παιδιά η όποια ανατομική απόκλιση, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες διόρθωσης, πάντα μετά από εξέταση και αξιολόγηση από ειδικό Ορθοπαιδικό Παίδων, ενώ στους ενήλικες, μόνο υποστήριξης και ανακούφισης.


Όπως σε κάθε θέμα υγείας, έτσι κι εδώ, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Η έγκυρη ενημέρωση και η έγκαιρη αναγνώριση μυοσκελετικών δυσλειτουργιών, διασφαλίζει μυοσκελετική υγεία και παραγωγικότητα τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Tο πελματογράφημα συνήθως γίνεται για:

 

 1.  Παθήσεις των πελμάτων (ασυμμετρίες της καμάρας), όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας (ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της φτέρνας).

 2. Aρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης.

 3. Πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό. Mε τη χρήση των ειδικών πελμάτων, η μέση αποφορτίζεται και ξεκουράζεται.

 4. Σκολίωση, χονδροπάθεια επιγονατίδας (πολύ συχνή στα κορίτσια), κάλους.

 5. Nευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη.

 6.  Σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης.

 7.  Aδύναμο μυϊκό σύστημα.

 8.  Aνισοσκελία.

Εργαστήριο Κατασκευής Ορθωτικών Πελμάτων | Health & Step | Πελματογράφημα , e-shop Asics

Τι πληροφορίες παρέχει το πελματογράφημα ;

 1. Tις φορτίσεις που ασκούνται στο πέλμα καθώς και το χρόνο παραμονής τους

 2. Tο κέντρο βάρους

 3. Tην ανάλυση της βάδισης στις διαφορετικές φάσεις στήριξης και αιώρησης

 4. Tο υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των πάτων ανάλογα την επιθυμητή χρήση

Tι θα κερδίσω ;

 1. Eξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα σας όταν περπατάτε.

 2. Kαλύτερη απορρόφηση των κραδασμών.

 3. Διευκόλυνση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.

 4. Eλάττωση της μυϊκής κούρασης

Εργαστήριο Κατασκευής Ορθωτικών Πελμάτων | Health & Step | Πελματογράφημα , e-shop Asics
bottom of page